Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Živan Petrović

Živan Petrović
(1887-1969)
artiljerijski potporučnik

Živan M. Petrović je rođen u selu Vlakči u Šumadiji. Učestvovao je u oba balkanska rata kao artiljerijski potporučnik, a predvodio je mitraljesku četu 6. pešadijskog puka Drinske divizije. U Prvom svetskom ratu bio je komandir mitraljeske čete u 6. i 15. pešadijskom puku Timočke divizije. Prosao je najteže ratne operacije na Drini, Ceru i Kolubari. Učestvovao je u odbrani Beograda 1915. godine i na makedonskom frontu.

Nosilac je najvećih ratnih odlikovanja – Karađordjeve zvezde sa mačevima IV reda, Belog orla sa mačevima V stepena, zlatne i srebrne medalje za hrabrost “Miloš Obilić”, kao i drugih ratnih spomenica.

U aprilskom ratu komandovao je 66. pešadijskim pukom Cerske divizije. Za vreme rata 1941-1945. godine bio je zarobljenik u nemackim logorima. Rodjeni je brat Mihaila Petrovica, prvog srpskog avijatičara koji je poginuo kod Skadra 1913. godine.

Amaterski je počeo da se bavi fotografijom 1914. godine, a prve snimke nacinio je polovnim fotografskim aparatom kupljenim u Kragujevcu. Prilikom povlačenja preko Crne Gore i Albanije propali su mu i aparat i svi snimci kada je sanduk sa staklenim plocama pao sa konja koji ih je u strahu unistio kopitom. U Solunu 1916. godine kupio je nov, nesto moderniji fotoaparat sa stativom.

U toku Drugog svetskog rata i taj aparat je nestao, ali su sačuvane fotografije na kojima se vidi da se radi o talentovanom fotografu amateru koji je inspiraciju nalazio u pejsažu. Iako su snimci položaja jedinice nosili informativni karakter uspeo je da dočara atmosferu kraja u kojem se nalazila njegova jedinica. Fotografije, naime, nose obeležja pitomog šumadijskog pejsaža.

Živan Petrović je bio veliki humanista, poštovao je i snimao svoje vojnike i saborce u toku priprema za naredne vojne operacije. Kao oficir vodio je najvažniju bitku – da sačuva ljudske živote, a u tome je uspevao jer je bio izuzetno disciplinovan covek, koji je pre svega bio strog prema sebi, ali i senzibilan, jer je sa fotografskim aparatom uspevao da od sumorne stvarnosti napravi lepšu sliku sveta. Fotografije nije potpisivao.

 


Ostavite komentar