Prijatelji udruženja
Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Prijatelji udruženja

Zoran Petrović

Rođen je 1958. godine u Kragujevcu, po zanimanju pravnik, tek 1996. godine odlucio je da mu hobi postane profesija i počinje s poslom fotoreportera u nedeljniku “Svetlost”, nastavlja u dnevnom listu “Lid” i novosadskom magazinu “Svet”. U periodu od 1998.godine honorarno sarađuje s beogradskim dnevnim listovima: “Blic”, “Ekspres”, “Večernje novosti” i “Glas javnosti”, gde dostiže punu profesionalnu zrelost i afirmaciju.

U “glasu javnosti” proveo je pet godina, a trenutno je stalni honorarni saradnik Novinske agencije “Beta”, “Frankfurtskih vesti” i “Burde” i njihovih izdanja u Srbiji.

Zoran Petrović je do sada imao dve samostalne izlozbe fotografija, prvu u ruskom gradu Barnaul 2002. godine sa temom “Siromaštvo dece Jugoslavije” i drugu u Kragujevcu 2003. godine pod nazivom “Radnički – vreme uspeha”. Ucesnik je vise kolektivnih izložbi.

Na konkursima za najbolju novinsku fotografiju u zemlji, nagradjivan je tri puta u kategorijama: Portret, Blic vest i Umetnost.

Učesnik je na konkursima za najbolju novinsku fotografiju u zemlji
i konkursima umetničke fotografije u inostranstvu.

Na konkursu za najbolju novinsku fotografiju u zemlji YUPRESSPHOTO 2005, dobitnik je nagrade u konkurenciji UMETNOST.

Na konkursu za “fotografiju godine 2006” u izboru žirija magazina “Status”, među 400 prispelih fotografija, žiri je u najuži izbor od 37 radova koji su ušli u katalog, uvrstio i fotografiju Zorana Petrovića.

Izašla je iz štampe monografija “Topola-mesto gde živi istorija” na 165 strana u punom koloru,sa 161 fotografijom Zorana Petrovića. Monografiju je finansirala EU kroz program regionalnog društveno ekonomskog razvoja.Izdavač ovog kapitalnog izdanja je Opština Topola,urednici izdanja Ivana Mitrović i Ivan Mihailović, autor teksta Dragana Arsenijević, a tehnički urednik Nikola Ilić.

Član je Udruženja likovnih umetnika Kragujevca i Udruženja Etnoart.

izdvajamo:
– online izložba fotografija

Slavko Pavošević

Rođen 6.2.1957. u Beogradu.
Po zanimanju dipl. turizmolog.
Kao dugogodišnji zaljubljenik u Vlakču i njene prirodne lepote, aktivno je učestvovao u pripremi ovog sajta, korisnim savetima i tekstovima.

Ljubiša Đorđević (in memoriam)

Vazduhoplovni inženjer i savezni vazduhoplovni inspektor u penziji.Predsednik je udruženja za negovanje valduhoplovnih tradicija sa sedištem u Beogradu u Uzun Mirkovoj 4/1.

Čika Ljubiša je živa enciklopedija i izuzetan poznavalac istorije jugoslovenskog vazduhoplovstva. Svake godine na dan pogibije pilota Mihaila Petrovića organizuje okupljanje na njegovom grobu, gde članovima svog udruženja, predstavnicima vojske, medija i članovima zavičajnog udruženja “ Mihaila Petrović ” iz Vlakče, prenosi svoje bogato znanje iz istorije našeg vazduhoplovstva od njegovih najranijih početaka.

Šime Oštrić

Kontrolor letenja u penziji i jedan od naših najboljih poznavaoca istorije jugoslovenskog vazduhoplovstva. Rođen je 03.08. 1939. godine u Zemunu. S obzirom da mu je otac bio pilot, još od juniorskih dana je aktivan u sportskom vazduhoplovstvu. Ponosan je na svoje vojničke dane provedene u 63. padobranskoj u Nišu.

Inače Šime je scenarista i režiser filma o Mihailu Petroviću, snimljen 2004. godine i promovisan na 120- godišnjicu njegovog rođenja.

Dušan Petrović

Rođen 1932. godine u Pančevu gde mu je otac službovao. Osnovnu školu , gimnaziju i studije jugoslovenske književnosti i srpskohrvatskog jezika završio je u Beogradu kao i specijalističke studije iz metodike i programiranja nastave književnosti. Od 1954 do 1967 službovao je kao profesor i direktor učiteljske škole u Ubu, a zatim radio kao prosvetni savetnik za nastavu svog predmeta u pedagoškom zavaodu u Valjevu do 1977 godine. Od 1977 do 1989 godine radi kao viši savetnik u republičkom zavodu za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja u Beogradu do odlaska u penziju. Ima veći broj objavnjenih stručnih i književnih radova.

Čika Duško poseduje izuzetno bogatu arhivsku građu vezanu za aktivnosti predratnog udruženja Vlakčana s obzirom da mu je otac bio blagajnik tog udruženja.