Selo Vlakča
Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Selo Vlakča

Demografski podaci Vlakče na Vikipediji

Selo Vlakča nalazi se podno planine Rudnik, na dvadeset petom kilometru od Kragujevca i na dvanaest kilometara od Topole. Geografski je centar Srbije.

Najveće je selo u novoformiranoj opštini Stragari, sa 671 stanovnikom. Selo ima 211 domaćinstava sa 3,14 članova po domaćinstvu. Prosečna starost meštana je 46,2 godine. Broj stanovnika do 30 godina je197, do 60 godina 238, a preko 60 godina je 236 stanovnika. Selo ima 636 glasača.

Jedno je od najuređenijih sela na teritoriji grada Kragujevca. Oko 80% seoske putne mreže je asfaltirano, svi delovi sela imaju uređene seoske vodovode, oko 90% stanovnika ima telefonske linije sa najsavremenijom digitalnom centralom, i oko 4 kilometra uličnog osvetlenja.

Seoska škola je počela sa radom 1900 godine. Danas je to škola od I do IV razreda, sa 22 učenika.

Planovi mesne zajednice

Savet mesne zajednice je doneo odluku da svoje aktivnosti usmeri ka turizmu, kulturi i sportsko rekreativnim sadržajima. Ovakvim aktivnostima bi se poboljšao imix sela, što bi dovelo do lakšeg pronalaženja investitora u gore navedenim oblastima.

  • Otvaranje muzejske postavke posvećene prvom srpskom pilotu Mihailu Petroviću.

Ovo je kapitalna investicija za selo. Sva potrebna dokumentacija je dobijena. Materijal koji bi bio izložen je otkupljen od Muzeja ratnog vazduhoplovstva. Prostor za izlaganje je obezbeđen. Ono što nedostaje su sredstva za adaptaciju izložbenog prostora, koji mora da zadovolji određene muzejske kriterijume.

Muzej grada Kragujevca je ponudio i svoje eksponate, tako da bi se dobio i etno deo u okviru postavke posvećene Mihailu Petroviću.

Povoljan geografski položaj i dobra putna mreža, omogućava dolazak velikog broja posetilaca a samim tim bi se i značajna materijalna dobit ostvarila od prodaje ulaznica.

  • Obeležavanje dana rođenja prvog srpskog pilota Mihaila Petrovića (Aero miting)

Povodom 120 godina od rođenja prvog srpskog pilota Mihaila Petrovića, u selu Vlakči je organizovan aero miting sa kulturno-umetničkim programom. Zbog nedostatka materijalnih sredstava, isti program nije organizovan 2005 i 2006 godine. Plan mesne zajednice Vlakče je da ova manifestacija postane tradicionalna.

Manifestacija se sastoji iz nekoliko delova:

  • istorijskog dela, u kome se govori o Mihailu Petroviću, nastanku srpske avijacije, i selu Vlakči.
  • umetničkog programa, gde nastupaju kulturno-umetnička društva, glumci, etno muzičari itd.
  • aero mitinga, gde učestvuju, padobranci, paraglajderisti, jedriličari, i nalet sportskih i vojnih aviona.
  • obilazak letilica i vojne opreme, balona, muzejske postavke autentičnih eksponata Mihaila Petrovića, i kuće u kojoj je rođen Mihailo Petrović.

Da bi ova manifestacija postala tradicionalna i bila aero događaj godine, potrebna su sredstva za kupovinu goriva za letelice.

Selo ima izuzetnu saradnju sa aero klubovima (Jasenica, Mihailo Petrović iz Kraljeva, Čačak…), vojskom (aerodrom Lađevci, Muzej ratnog vazduhoplovstva na Surčinu…), udruženjima (Udruženje za negovanje vazduhoplovnih tradicija, Zavičajno udruženje Mihailo Petrović…), naučnicima iz oblasti avijacije( mr. \okić Nebojša, šime Oštrić…), koji su učestvovali na prvoj proslavi.

  • Uređenje fudbalskog terena i platoa sa spomen česmom, ispred prostorija mesne zajednice
  • Uređenjem fudbalskog terena bi se stekli uslovi za ponovno aktiviranje fudbalskog kluba “ Avijatičar ” . Pored toga teren bi bio idealno mesto za održavanje aero mitinga i propratnih manifestacija.

  • Uređenje platoa sa spomen česmom je projekat kojim bi se uredio kompletan prostor ispred prostorija mesne zajednice. Spomen česma bi bila posvećena svim meštanima sela poginulim i nestalim u drugom svetsko ratu.

Ova tri projekta i kuća Mihaila Petrovića sačinjavaju celinu od najvećeg značaja za selo.

Više o Vlakči